KILKA KADRÓW Z KUCHNI ORAZ PRZEPIS NA NAJLEPSZE BUŁKI DO HAMBURGERÓW





Uwielbiam tę naszą kuchnię. To tu spędzam praktycznie 3/4 dnia gotując, przeglądając gazety, tworząc niektóre projekty DIY.
W jednym z pierwszych postów na bloga pisałam Wam, że od zawsze wiedziałam jak będzie ona wyglądać i to za sprawą tego, że jest taka moja wymarzona, z ukochaną półeczką na moje skarby ze staroci, tak dobrze się w niej czuję, że mogłabym z niej nie wychodzić.
Dziś zapraszam Was na kilka kadrów z mojego królestwa, a na końcu posta przepis, na najlepsze bułki do hamburgerów. Spróbujcie - nie pożałujecie.









Przepis na 12 bułek:
1 szklanka mleka
0.5 szklanki wody
25 g drożdży
50 g masła
2 łyżki cukru
4.5 szklanki mąki
1.5 łyżki soli
1 jajko

Mleko z wodą podgrzewamy (powinno być ciepłe,  nie gorące), dodajemy pokruszone drożdże,  cukier i szczyptę mąki,  mieszamy i odstawiamy na 15 min.
Do spienionego rozczynu z drożdży dodajemy roztopione i przestudzone masło, jajko i sól,  delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, ciągle wyrabiając ciasto (ok 10 minut).
Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut, aż podwoi swoją objętość,  po czym dzielimy je na 12 równych części,  formujemy kuleczki, układamy je na blasze i lekko splaszczamy, odstawiamy na ok 15 minut.
Pieczemy w temperaturze 200 st przez 10-15 minut.




7 komentarzy:

  1. Kuchnia piękna , aż zachciało mi się białych płytek w mojej (kiedyś przemaluję ) . Przepis na bułeczki wykorzystam na pewno !!! Ps. Gratuluję udziału w konkursie , trzymam kciuki i lecę zagłosować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wasza kuchnia, to jest to co chętnie bym przeniosła do siebie, szczególnie jej wielkość :D Podobają mi się szafki, kafle, BLAT!!! okna i inne małe gadżety :)
    Mi też taka kuchnia się marzy - ale to może kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie urządzone wnętrze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale macie śliczną kuchnię! Narobiliście mi apetytu teraz...o tej godzinie taki hamburger nie wskazany...ale zjadłabym !! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię białe kuchnie.Czy używacie wody filtrowanej czy zwykłej kranówki podczas Waszego kucharzenia? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie trzymam się przepisów, obserwuje tylko konsystencję cista. Pewnie to błąd, ale częściej niż zazwyczaj wszystko jest OK.

    OdpowiedzUsuń
  7. Hamburgery wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 BETWEEN MY WALLS , Blogger