PASZTET Z WARZYW
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na pasztet z warzyw i soczewicy. Pyszny, kremowy, wyrazisty w smaku, niedrogi. Idealny dla wegan jak i mięsożerców. Naprawdę polecam.
Składniki
szklanka czerwonej soczewicy
2 duże marchewki
mały seler
cebula
3 liście laurowe
łyżeczka kurkumy, curry, słodkiej papryki
pół łyżeczki kuminu
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Soczewicę gotujemy w 2-óch szklankach wody razem z liściem laurowym, aż zacznie się rozpadać.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przyprawy i smażymy do miękkości.
Następnie wszystkie składniki miksujemy blenderem, przekładamy do keksówki i pieczemy 45 min.
AUTOR:
Unknown
To się nazywa oryginalny pasztet! Porównasz do czegoś jego smak? Chętnie bym spróbowała, ale wiem, że sama nie zjem, a moja druga połówka nieszczególnie lubi takie rzeczy :D
OdpowiedzUsuńSmaku nie jestem w stanie opisać, tego po prostu trzeba spróbować. Mój mąż też kręcił nosem, gdy robiłam ten przepis, do czasu aż spróbował. Jeśli jednak Twoja połówka nie da się namówić na spróbowanie, połowę porcji możesz oddać komuś z rodziny lub koleżance. :)
UsuńJeśli się zdecydujesz, daj znać jak wyszedł i czy smakował.
Pozdrawiam
wege pasztet
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńA jeśli lubicie i często jecie ryż to warto zakupić sobie ryżowar do kuchni. Jest to super urządzenie.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i w dodatku jakie zdrowe!
OdpowiedzUsuńJestem fanem, pasztetu.
OdpowiedzUsuń